در این دنیای خطرناک، آیا از خانه و محل کار خود محافظت کافی دارید؟
با افزایش تکنولوژی، راه های جدید و مبتکرانه ای برای محافظت از خانه شما در بازار ظاهر شده است، اما هیچ کدام به اندازه دوربین مدار بسته موثر نبوده اند. این وسیله در ده سال گذشته، به یکی از محبوب ترین ابزارهای امنیتی تبدیل شده است و شما برای محافظت از دارایی خود به آن نیاز دارید. در ادامه به این سوال پاسخ می دهیم که دوربین مدار بسته چیست و چه کاری می تواند برای شما انجام دهد.
دوربین مدار بسته چیست؟
دوربین مداربسته اساساً شبکه ای از دوربین ها و تجهیزات ضبط است که همگی مستقیماً به هم مرتبط هستند. دلیل این که به آن "مدار بسته" می گویند این است کل شبکه ایزوله است و به طور مستقل عمل می کند؛ برخلاف تلویزیون های عادی که سیگنالی منتشر شده آن ها می تواند توسط هر گیرنده ای دریافت شود. این یک راه خصوصی و امن برای نظارت بر اتاق، ساختمان یا تأسیسات و محافظت در برابر تهدیداتی مانند مزاحمان یا سایر حوادث در محل است.
دوربین مدار بسته جهت نظارت و کنترل داشتن بر مکانهای مختلف خارجی و داخلی مورد استفاده قرار می گیرد. انواع مختلف این دوربین ها بسته به مکان و هدف استفاده از آنها، با خصوصیات مختلف در بازار عرضه شده اند. دوربین های مداربسته در انواع آنالوگ، تحت شبکه و دیجیتال یافت می شوند.
انواع دوربین مدار بسته
دوربین مدار بسته در انواع مختلف با کارایی های متفاوت در بازار وجود دارد و مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه مقاله تعدادی از انواع دوربین های مداربسته را برای شما معرفی خواهیم کرد.
- دوربین مداربسته Dom
- دوربین مداربسته bullet
- دوربین مداربسته C-mount
- دوربین مداربسته مدل PTZ
- دوربین مداربسته مدل روز / شب
- دوربین مداربسته مادون قرمز/ نایت ویژن
- دوربین مداربسته مدل IP
- دوربین مداربسته مدل بیسیم
- دوربین مداربسته مدل HD
- دوربین مداربسته مخصوص تشخیص پلاک
تجهیزات دوربین مدار بسته
دوربین مدار بسته دارای تجهیزات و لوازم خاص خود می باشد که در ادامه مقاله بیان می کنیم. این تجهیزات عبارتند از:
بدنه دوربین:
بدنه شامل قاب اصلی و یک قاب پوششی بیرونی می باشد، این بدنه باید با محیط خارجی سازگار باشد.
قسمت های الکترونیکی:
دوربین مداربسته دارای سنسور، بورد اصلی و تغذیه و کانکتور است.
لنز:
لنزها جزو تجهیزات مهم و اصلی دوربین می باشند. بعضی از لنزها مجهز به قابلیت زوم کردن هستند. با استفاده از این لنزها میتوان تصاویر واضح و دقیق از یک نقطه خاص را مشاهده کرد. هر چه فاصله کانونی لنز کمتر باشد تصویر را بیشتر متمرکز کرده و دید دوربین بیشتر خواهد بود. بعضی از دوربین ها موتور مکانیکی دارند و حرکت میکنند، با این شیوه زاویه دید دوربین را تغییر می دهند.
لنز های دوربین مدار بسته دارای انواع مختلفی می باشند که عبارتند از:
- لنز fix دوربین
- لنز fix صنعتی
- لنز fix مدل مینی کمرا
- لنز دارای فاصله کانونی متغیر
- لنز دارای موتور
ویژگی های دوربین مدار بسته
دوربینهایی که برای نظارت استفاده میشوند باید بتوانند همه چیزهایی را که به آنها فکر میکنید روی دوربین بیاورند. برای انجام این کار آنها با تعدادی ویژگی همراه هستند. ویژگی های دقیق به سازنده و مدل بستگی دارد. در اینجا برخی از رایج ترین ویژگی های دوربین مدار بسته آورده شده است:
- ویدیو با کیفیت HD (تا 4K)
- ضبط صدا
- پخش صوتی
- آلارم های تحلیلی
- دید در شب
- مشاهده از راه دور
- قابلیت نقطه، شیب، زوم
- شمارش مردم
- تشخیص دستکاری
کاربرد دوربین مدار بسته
بیشترین و اصلی ترین کاربرد دوربین مدار بسته برای سیستم های امنیتی و حفاظتی می باشد. در همه مشاغل این دوربین ها کاربرد دارند، از مشاغل پلیسی گرفته تا کنترل مکان های عمومی یا خصوصی یا استفاده در راکتور های هسته ای. در صنعت از این دوربین ها برای نظارت بر خط تولید استفاده می کنند. در نظارت روی ترافیک و رفت و آمد خودرو ها هم از این دوربین ها استفاده می شود. نظارت بر نوع رانندگی افراد و کنترل سرعت خودرو ها از دیگر کاربرد های دوربین های مداربسته می باشند. از دوربین های مدار بسته می توان در مکان های عمومی، بناهای تاریخی، بیمارستان ها و... استفاده کرد.
دوربین مدار بسته در خودرو برای جلوگیری از برخورد با اجسام هنگام دنده عوض کردن و... مورد استفاده قرار می گیرد. در بعضی ادارات هم برای نظارت بر کارکرد کارکنان و برقراری امنیت مکان از این دوربین ها استفاده می شود. در مدارس هم برای ممانعت از سرقت، انجام جرم و آگاهی از بروز حادثه این دوربین ها را نصب می کنند.
مزایا و معایب دوربین مدار بسته
دوربین مدار بسته مانند هر وسیله دیگر هم مزایا دارد هم معایب. مهم این است که شما بسنجید آیا مزایای استفاده از آن وسیله بیشتر از معایب آن است یا خیر. اگر مزایای آن بیشتر باشد پس استفاده از آن معقول و به صرفه خواهد بود. در این قسمت از مقاله در مورد مزایا و معایب استفاده از دوربین مداربسته صحبت خواهیم کرد.
مزایا:
- ممانعت از ارتکاب جرم و انجام سرقت: بهترین مزیت دوربین مدار بسته ایجاد ترس برای انجام جرم و جلوگیری از سرقت می باشد. با نصب دوربین میتوانید محل مورد نظر را زیر نظر گرفته و امنیت آن را افزایش دهید. استفاده از این دوربین ها در هر مکانی، باعث می شود سارقان یا مجرمان به عنوان یک هدف آسان به آن مکان نگاه نکنند.
- سهولت در نظارت: دوربین مدار بسته در هر جایی که برق وجود داشته باشد قابل نصب است. این دوربین ها طرح و اندازه های مختلفی دارند و کارایی آنها بسیار بالاست. با نصب کردن این نوع دوربین ها توانایی نظارت بر مکان مد نظر در هر نقطه ای که مایل باشید را دارید.
- گرفتن مدرک جرم: با استفاده از دوربین مدار بسته مدرن میتوانید همه حرکات افراد را تحت نظر بگیرید، همچنین صدای آنها را نیز ضبط کنید. این ویژگی دوربین های مداربسته برای شکایت های کیفری و به عنوان مدرکی برای ارائه به قاضی به کار می آید. همچنین این دوربین ها در حل مسایل و مشکلات ناشی از ادعای دروغ بعضی افراد هم کاربرد دارند.
- ضبط فیلم به مدت طولانی: دوربین مدار بسته فیلم ها را برای مدت چند روز و بیشتر ضبط و نگهداری می کند. شما به راحتی می توانید، اتفاقاتی که طی چند روز گذشته افتاده است را از طریق دوربین مشاهده کنید.
معایب دوربین های مداربسته:
هر دستگاهی علاوه بر مزایا، معایب هم دارد. تعدادی از معایب دوربین های مداربسته را در ادامه ذکر کرده ایم.
- از بین بردن حریم خصوصی: نصب دوربین مدار بسته باعث نقض حریم خصوصی افرادی که در آن مکان هستند می شود. قبلاً در بیشتر ادارات بخاطر نصب این دوربین ها بحث و شکایت بود.
- هزینه بر بودن: هزینه خرید و نصب دوربین مدار بسته بستگی به نوع و قابلیت های آن دارد. همچنین نگهداری و با گذشت زمان تعمیر آن هم هزینه بر خواهد بود. نصب دوربین نیاز به مهارت دارد و دستمزد نصاب هم از هزینه های دیگر آن می باشد.
- آسیب پذیر بودن: همانطور که نصابان از تکنولوژی و قابلیت های دوربین مدار بسته اطلاع دارند، مجرمان و سارقان هم به این قابلیت ها آگاه هستند. احتمال آسیب زدن و از کار انداختن دوربین ها توسط سارقان خیلی زیاد است. حتی هکرها می توانند آن ها را هک کرده و جاسوسی شما را بکنند.
عملکرد دوربین مدار بسته
سیستم نظارتی مداربسته با استفاده از دوربین های مداربسته بر مکان مورد نظر نظارت می کند. در دوربین مدار بسته سیم دار، تصویرها به وسیله کابل به دستگاهی برای ضبط فرستاده می شود. اگر دوربین بیسیم باشد تصاویر از طریق وای فای منتقل می شوند. قابلیت هایی مثل زوم و چرخش بستگی به نوع دوربین دارد. بعضی دوربین ها که موتور دارند می توانند از امکاناتی مثل چرخش و زوم استفاده کنند. دوربین هایی هم برای دید در شب ساخته شده اند. بعضی دوربین ها حرارتی هستند و بعضی از آنها برای تشخیص پلاک ها به کار برده می شوند. دوربین ها در کل با دو تکنولوژی آنالوگ و تحت شبکه که در بالا هم ذکر کردیم، کار می کنند. فرق این دو تکنولوژی در چگونگی انتقال اطلاعات آنهاست.
از کار انداختن دوربین مدار بسته
سارقان یا افرادی که تصمیم به اختلال در امنیت یک منطقه خاص دارند، حتما دوربین مدار بسته آن مکان را از کار می اندازند. با این روش هم از شناسایی خودشان هم کنترل امنیت مکان جلوگیری می کنند. با روش های مختلفی میتوان دوربین ها را از کار انداخت، که بعضی از این روش ها را در اینجا بیان می کنیم.
- کور کردن لنز دوربین:حتماً برای اثر نداشتن دوربین مدار بسته نباید آن را از کار انداخت، می توان روی لنز آن پوششی انداخت یا با اسپری رنگش کرد یا به سمت دیوار چرخاند و به این شیوه آن را کور کرد.
- ضربه زدن به دوربین: ضربه زدن به دوربین مدار بسته اگر در دسترس باشد هم راه مناسبی برای از کار انداختن آن می باشد. میتوان با چوب، سنگ یا هر وسیله ای که دسترس است به لنز دوربین ضربه زد.
- دادن شک الکتریکی: وارد کردن شک الکتریکی به دوربین مدار بسته باعث از کار افتادن آن می شود. برق دوربین، کابل یا قاب آن را میتوان با شوکر های برقی دچار نوسان کرد. به همین خاطر اکثر افراد از دوربین های با بدنه پلاستیکی استفاده می کنند.
- هک کردن دوربین: دوربین مدار بسته مدل IP به راحتی توسط هکر های حرفه ای قابل هک کردن می باشد. هکر ها می توانند وارد تنظیمات دوربین شده و با پیدا کردن Ip آن، دوربین را هک کنند.
- قطع ارتباط دوربین: برای نصب هر دوربین مدار بسته از سیم ها و کابل های زیادی استفاده می شود. اگر زمانی بخواهید یک دوربین را از کار بیندازید قطع کردن این سیم ها، بهترین راه ممکن است.
بهترین دوربین مدار بسته
بهترین دوربین مدار بسته از نظر هر کسی با توجه به احتیاجات و کاربرد آن دوربین برای او متفاوت است. اما با توجه به آمارهای موجود یکی از بهترین برندهای دوربین مداربسته هایک ویژن است. این شرکت یکی از بزرگترین سازندگان سیستم های حفاظتی در چین است. این شرکت دو ویژگی مهم برای تولید دوربین در نظر گرفته است که عبارتند از: کیفیت بالا و قیمت مناسب. این دو ویژگی در محصولات این شرکت به وضوح قابل مشاهده است. همچنین نصب دوربین های این برند بسیار ساده می باشد. دوام این دوربین بسیار بالا است و به فناوری های تجزیه و تحلیل تصویر ها مجهز می باشد. تنوع بالا دوربین ها، استفاده از لنز های با کیفیت، داشتن قابلیت ارتقا و ... از ویژگی های مثبت دوربین های این برند می باشند.
برخی از بهترین برندهای دوربین مدر بسته عبارتند از:
راهنمای خرید دوربین مدار بسته
هنگام خرید دوربین مدار بسته با هر هدف و برای هر مکانی که خریداری می شود، باید به سه عامل زیر توجه کرد.
- انتخاب درست نوع لنز: برای داشتن تصویری با کیفیت، با داشتن جزییات دقیق باید لنز مناسبی را برای دوربین مدار بسته انتخاب کنید. لنز هایی که توانایی زوم کردن دارند، در ایجاد تصاویر با کیفیت تر و واضح تر نقش موثری دارند.
- انتخاب نوع درست سنسور: برای پیدا کردن سنسوری مناسب، باید به دو گزینه نوع و اندازه سنسور توجه کرد. بعضی از سنسور های موجود برای انتخاب عبارتند از: سنسو CMO و سنسور CCD. سنسور CCD گران تر و با کیفیت تر می باشد. از این سنسور ها جهت ثبت و شناسایی کردن پلاک ها و چهره ها استفاده می شود.
- وضوح تصویر خروجی: وضوح تصویر از ویژگی های مهم در خرید دوربین مدار بسته می باشد. هر چه تعداد پیکسل ها بیشتر باشد، تصویر واضح تری تولید خواهد شد. قیمت دوربین مدار بسته
- قیمت دوربین مدار بسته با توجه به نوع آن، قابلیت های آن و کارکرد آن متفاوت می باشد. هر فرد باید با توجه به مکان و نیازی که دارد برای خرید دوربین هزینه کند. مثلاً در مغازه های کوچک و آپارتمان ها می توانند، دوربین های مداربسته آنالوگ که هم استفاده از آنها راحت تر است و هم ارزان قیمت تر هستند را نصب کنند. ولی دوربین های تحت شبکه با توجه به قابلیت هایی که دارند قاعدتاً گران تر هستند و بیشتر برای مکانهای امنیتی به کار برده می شوند.
عوامل مؤثر در قیمت دوربین مدار بسته
قیمت دوربین مدار بسته از دغدغه های اکثر خریداران است. عوامل زیادی روی قیمت دوربین تأثیر گذار هستند، مثل:
برند: برندهای سونی، پاناسونیک و بوش از گران قیمت ترین برند های دوربین مداربسته می باشند. برند هایک ویژن که کیفیت خوبی هم دارد، جزو ارزان ترین برندهای دوربین مداربسته است.
- تکنولوژی: برخورداری از هر کدام از تکنولوژی های آنالوگ و تحت شبکه، باعث ایجاد قیمتی متفاوت هنگام خرید دوربین مدار بسته می شود.
- کیفیت تصویر: در دوربین مداربسته کیفیت تصویر با عددی در کنار مگاپیکسل نشان داده می شود. بزرگتر بودن این عدد نشان دهنده رزولوشن بالای تصویر و کیفیت بهتر آن خواهد بود.
- نوع لنز: هر دوربین مدار بسته می تواند از لنز ثابت یا متغیر استفاده کند. لنز ثابت به خاطر زاویه دید ثابت، ارزان تر است.
- جنس بدنه: جنس بدنه انواع دوربین مداربسته می تواند پلاستیکی یا فلزی باشد. بدنه فلزی مقاومت بالاتر و قاعدتاً قیمت بیشتری هم دارد.
کلام آخر
خواه هدف شما جلوگیری از سرقت و سرقت، جلوگیری از خرابکاری، نظارت بر ترافیک یا نظارت بر کارمندان باشد، دوربین مداربسته می تواند سود قابل توجهی برای کسب و کار شما داشته باشد.
منبع: https://gholab.ir/blog/