Uninterruptible power supply یا منبع تغذیه بدون وقفه که به اختصار با نام UPS از آن یاد می کنیم ، وسیله است که در زمان قطع یا تغییر و نوسان ولتاژ برق امکان ادامه کار در حالت معمولی را برای مصرف کننده ایجاد می کند.
باتری های UPS در صنایع مخابرات ،ISP ها ، کارخانجات ، بیمارستان ها و خودرو ها و ... کاربرد های فراوانی دارند که در ادامه درخصوص تاریخچه باتری UPSماشین ، انواع باتری یو پی اس ماشین،دلایل استفاده از باتری UPSماشین، ضایعات، عوامل موثر دز طول عمر باتری و روش جلوگیری از سولفاته شدن باتری USP ماشین، بیشتر توضیح خواهیم داد.
درصورتی که به این مطالب علاقمند می باشید ،با ما همراه باشید
باتری UPS ماشین و سیر تکامل آن
امروزه شرکت های بزرگ خودرو سازی در جهان به دنبال منبع ذخیره انرژی قوی تری برای تامین مداوم برق در محصولات خود هستند که علاوه بر ایمنی و مراقبت از محیط زیست، قدرت ذخیره نیروی بیشتری داشته باشند، لذا از تکنولوژی و علم کمک گرفته اند و در ماشین های نسل جدید (هیبریدی) خود با توجه به این که در زمان توقف و یا درجا کار کردن ماشین ، باتری USP ماشین نمی تواند برق را ذخیره کند و برای این کار نیاز به سیم کشی غیر قانونی و خلاف ظوابط ایمنی خودرو سازی است ،علاوه بر مخزن سوخت فسیلی از باتری UPS ماشین استفاده می کنند.
همانطور که می دانید، خودرو های برقی یا هیبریدی ، برای حرکت از چند نوع سیستم انتقال قدرت از موتور به گیربکس استفاده میکنند. به عبارت دیگر خودرو برای قدرت رسانی به محفظه درونی موتور، از بنزین استفاده میکند. این خودرو برای قدرترسانی و راهاندازی موتور الکتریکی از باتری UPS ماشین استفاده میکند و با شارژ کردن باتری UPSماشین توسط یک منبع خارجی ، باعث ذخیره سوخت می شوند. دریک خودروی هیبریدی دو موتور وجوددارد، یک موتور الکتریکی ویک موتور معمولی .درحالی که موتور معمولی جهت کار با سوختی مانند دیزل و یا بنزین طراحی شده است ، موتور الکتریکی آن صرفا با یک باتری UPS ماشین رانده می شود .
جالب است بدانید، باتری ،یکی از اختراعات مهم ایرانیان است که قدمت آن به 2300 سال پیش (زمان اشکانیان) می رسد، ایرانیان با یک کوزه سفالی تخم مرغ شکل، یک میله آهنی و یک تکه مس و قیر ، خیلی خیلی ساده ، ابتدایی ترین باتری را ساختند.
اصطلاح باتری به سال 1749 برمی گردد ، در این سال دانشمندی به نام بنجامین فرانکلین، برای آزمایش های الکترونیکی خود ، مجموعه ای از خازن ها را به یکدیگر مربوط کرده بود و نام این مجموعه را باتری گذاشته بود ، و از آن پس، به هر سلول الکترو شیمیایی که برای تامین برق بهم مربوط می باشند ، باتری می گویند.
با پیشرفت علم و تکنولوژی، امروزه باتری ماشین به عنوان نوعی از باتری های قابل شارژ ،برای استارت زدن ، روشنایی و تامین برق لوازم الکتریکی ماشین قابل استفاده و پرکاربرد است، البته به دلیل خطرات ناشی از اسید باتری، هرروز انواع جدید تری از باتری خودرو در بازار ارائه می شود.
باتریهای قابل شارژ که برای ذخیرهسازی برق باتری به کار می روند از سال ۱۸۵۹ با اختراع باتریهای اسید سرب وارد بازار شدند. این باتریها توسط فیزیکدان فرانسوی به نام گستون پلانته(Gaston Plante) اختراع شدند. در سال ۱۸۸۱ دانشمند فرانسوی دیگری به نام آلفونس فُر (Alphonse Faure) سبب پیشرفت قابل توجهی در این باتری شد و پیشرفتهای او تا حد زیادی باعث افزایش ظرفیت این باتریها شده. توماس پارکر(Thomas Parker) انگلیسی مخترع اولین خودروی برقی در سال ۱۸۸۴ در لندن بود، وی از باتریهای با ظرفیت بالا و قابل شارژی که خود طراحی کرده بود در این خودرو استفاده کرد.
انواع باتری UPS ماشین و کاربرد های آن ها
باتری های UPSماشین را از نظر تکنولوژی ساخت به دسته های زیر تقسیم می شوند :
1- باتری UPS ماشین سری یا متوالی
ماشین هایی که با باتری UPS ماشین سری، کار میکنند ، نیاز به سیستم انتقال قدرت ندارند و در کیلومترهای اول سفر از مقدار کمتری بنزین استفاده می کنند و از قدرت تایرها از طریق همین باتری UPS ماشین ، تامین می شود و وظیفه شارژ باتری UPS ماشین به عهده موتور بنزینی است.
2- باتری UPS ماشین موازی
در خودروهایی که با باتری UPS ماشین موازی ،کار می کنند قدرت رسانی به چرخ ها توسط موتور بنزینی و الکترونیکی انجام می شود و تفاوت این خودرو ها در کمک رسانی موتور الکتریکی به موتور اصلی است ، موتور های الکتریکی معمولا بین موتور و پولوس قراردارند
3- باتری UPS ماشین ترکیبی
همانطور که از نام آن پیداست، توانایی استفاده از هر دو موتور موازی و سری در این خودروها باعث شده که این نوع از خودرو ها بهترین استفاده از سوخت را داشته باشند و قابلیت تعویض موتور بنزینی و الکتریکی برای راننده راحت انجام شود، در خودروها با باتریUPS سری –موازی شتابگیری در سرعت های پایین برعهده موتور الکتریکی است و برای حرکت در بزرگراه ها و جاده ها از موتور بنزینی کمک گرفته می شود
ضایعات باتری UPS ماشین
باطری ups ماشین ،بعد از استفاده تبدیل به ضایعات یو پی اس شده و باید از چرخه محیط زیست خارج شود. ضایعات باتری یو پی اس حاوی فلزات سنگین نظیر نیکل و سرب است و در صورت رها شدن در طبیعت تا میلیون ها سال آلودگی ایجاد می کند، برای همین چنانچه از خودرو با باتری UPS استفاده می کنید ، همانند ماشین های معمولی حواستان به چراغ چک و حالات غیر طبیعی ماشین باشد و قبل از این که کاری بکنید ، خودروی خود را به مکانیک متخصص نشان دهید.
چرا از باتری UPS ماشین استفاده کنیم؟
1- عدم نیاز به سرویس و نگهداری
2- طول عمر طولانی
3- عدم تولید گاز خورنده
4- به راحتی دشارژ نمی شود و دشارژخودبخودی پایینی دارد
باتری یو پی اس و باتری خودرو چه تفاوتی با هم دارند؟
باتری های اتومبیل معمولا از نوع باتری های معلق در مایع هستند و نیروی الکتریسیته را با استفاده از واکنش اسیدسولفوریک بر روی صفحات سربی که درمایع معلق است تولید می کنند برای همین از این باتری ها در UPS استفاده نمی شود چون ممکن است اسید از محفظه باتری به خارج محفظه نشت کند و باعث انفجار باطری شود .
در باتریهای سیلد لید اسید یا همان UPS جهت جلوگیری از نشت اسید، با لایه هایی از نمد و فیبر پوشانده می شوند که در مسافت های طولانی قابل حمل می باشند .
چه عواملی در طول عمر باتری UPS ماشین موثر هستند؟
1- شرایط آب و هوایی
هرچه قدر درجه حرارت محیط کار باتری افزایش یابد ، عمر باطری کاهش می یابد از طرفی هرچقدر دمای هوا کاهش پیدا کند به دلیل افت عملکرد الکتزو شیمیایی باتری، توان عملیاتی آن کاهش می یابد
2- استفاده از مصرف کننده های بزرگ
چنانچه از باتری UPS ماشین جریان زیاد تر از خد توان آن گرفته شود ، عمر باتری به دلیل تخلیه بیش از حد باتری ،عمر باتری کاهش می یابد
3- استفاده نکردن از باتری برای مدت طولانی
استفاده نکردن از باتری برای مدت طولانی باعث می شود که باتری خود به خود دچار تخلیه الکتریکی شود
چطور متوجه خرابی باتری UPS ماشین و نیاز آن به تعمیر شویم؟
از علائم خرابی و درست کار نکردن باتری های یو پی اس ماشین می توان به کاهش الکترولیت، شل شدن تسمه دینام، شل شدن بست های نگهدارنده باتری، شکستگی جعبه، خوردگی کابلها یا سر باتری یو پی اس، گرم شدن یا تورم باتری اشاره کرد
آیا باتری UPSماشین نیز سولفاته می شود؟
زمانی که از باتری یو پی اس ماشین برای مدت زیادی استفاده نشود ، الکترولیت های باتری شروع به شکستن می کنند و یون های سولفور به شکل بلور های آزاد تشکیل می شوند که به این اتفاق اصطلاحا سولفاته شدن می گویند که اگر به ان توجه نشود ، بلور ها بزرگ و بزگ تر می شوند تا جایی که صفحات سرب را مامل می پوشانند و توانایی ذخیره سازی باتری را کاهش می دهند و باتری UPS ماشین کم کم قابلیت تحمل جریان دشارژ را از دست می دهد و از کا می افتد.
برای جلوگیری از سولفاته شدن باتری UPS ماشین، بهتر است همیشه سطوح خورده شده قطب و سر باتری UPSماشین تمیز شود و با گریس چرب شوند و از واشر های نمدی یا لاستیکی استفاده شود.
سلام وبلاگ بسیار خوبی دارید و مقاله های کاملی در زمینه باتری دارید نکته های زیادی رو یاد گرفتم ممنون